WELKOM IN EEKLO

 

Eeklo, een weekend lang de hoofdstad van de fiets!

Op 21, 22 en 23 september 2018 wordt Eeklo the-place-to-be voor iedereen die van fietsen houdt.

Dan organiseert VZW Wielercomit é Eeklo, in samenwerking met Belgian Cycling en de stad Eeklo, de Belgian Cycling Happening 2018.
VZW Wielercomité Eeklo deed er alles aan om in 2018 dit evenement voor zowel de jonge als de meer ervaren fietser te kunnen organiseren. Immers deze organisatie wordt het hoogtepunt van de 50° verjaardag van VZW Wielercomité Eeklo.

VZW Wielercomité Eeklo werd opgericht in augustus 1968, onder de naam “Wielertoeristenclub van het Meetjesland”. Toen bedroeg de inschrijvingsprijs 20 frank, 80 leden schreven zich in om iedere zondagmorgen vanuit Eeklo een tocht van 40 à 50 km te maken in groep.
Eind vorig jaar telde de club meer dan 140 leden en organiseert het naast de wekelijkse zondagmorgenrit in 2 groepen, jaarlijks de grensfietstochten, de Ledegancktochten, de memorial Robert Cauwels en de VTT en cyclo-tochten “Dwars door de Lembeekse bossen”.

Wat kunnen jullie in september verwachten?

Op vrijdag 21 september staat een opwarmertje van 30 km gepland. Deze begeleide tocht laat je kennismaken met Eeklo, het centrum van het Meetjesland, en de groene gordel eromheen. We trekken langs de rustige en landelijke buurgemeenten, doorheen het Krekengebied terug naar de stad.

Op zaterdag 22 en zondag 23 september worden fietstochten met afstanden van 25, 50,80 en 120 km georganiseerd. Deze tochten geven een expressie van het Meetjesland, de langere tochten maken een lange lus in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen. Er wordt tevens een ommetje naar West-Vlaanderen gemaakt. Voor de kinderen is er een tocht van 15 km.

Ook voor de fans van een ruwer terrein is een aanbod voorzien. Er zijn op beide dagen mountainbiketochten 15, 25 en 50 km. Deze tochten laten je kennismaken met de omgeving van de Lembeekse bossen.

Naast deze sportieve uitdagingen voorziet VZW Wielercomité eveneens de nodige animatie. Zo zal iedereen op diverse wijzen kunnen kennismaken met de geschiedenis van deze club.

Als startplaats werd de gerenoveerde sportsite, naast het gloednieuwe zwembad, aan de B.L. Pussemierstraat gekozen.
Je ziet, de afwezigen zullen weeral eens ongelijk hebben.

Waarom moet je tijdens dit weekend in september ook in Eeklo zijn?

Eeklo, centrumstad van meer dan 775 jaar, met iets meer dan 20000 inwoners, is de fietsstad bij uitstek.

Niet alleen werden er in het verleden talrijke wielerwedstrijden – zowel in het veld als op de weg – georganiseerd, het is de tevens geboortestad van enkele wielerhelden zoals de gebroeders Eric en Roger De Vlaeminck, gewezen Europees pistekampioen Romain De Loof maar ook Noël Foré, winnaar van diverse wedstrijden, waaronder de Ronde van Vlaanderen.

Na het fietsen wacht allicht de markt van Eeklo met zijn vele gezellige terrasjes, of voor de natuurliefhebber kan een wandeling in het Provinciaal domein Het Leen verpozing bieden.

Wie kent de legende van de Herbakker? Wie weet wie Lotjen is? Wie lust een jenever van Van Hoorebeke? Stuk voor stuk leuke te ontdekken weetjes over Eeklo.
Wist je dat Eeklo eveneens het mekka van de luchtballon is?
Wist je dat Keizer Karel V geboren is in Eeklo?
En wat ze in Gent ook mogen beweren, wist je dat de echte “neuzekes” of “cuberdons” afkomstig zijn uit Eeklo?

Voor meer informatie over logies, bezienswaardigheden en eetgelegenheden verwijzen we graag naar de website van de dienst toerisme van de stad www.eeklo.be/Eeklo_leeft/toerisme.